Selecteer een pagina

Berkel en Rodenrijs – Traditiegetrouw vergadert het college van burgemeester en wethouders van Lansingerland enkele keren per jaar buiten het gemeentehuis.

Deze keer vond de wekelijkse collegevergadering van college van burgemeester en wethouders van Lansingerland plaats in ’t Koetshuys, gelegen onder de O.L Vrouw Geboortekerk in Berkel en Rodenrijs.

Het college liet zich allereerst breed informeren over de vele ontwikkelingen die op deze locatie recent hebben plaatsgevonden.
In de periode 2015 – 2018 zijn kerk en pastorie voorzien van een compleet nieuwe fundering en zijn ook de gevels gerestaureerd.

De ruim 150 jaar oude kerk en naastgelegen pastorie hebben beide de status van gemeentelijk monument. Zij zijn dus van groot cultureel en historisch belang voor de gemeente. Tijdens het herstel van het kerkgebouw is het meteen ook aangepast voor toekomstig gebruik. Met behoud van alle historische elementen en de bijzondere akoestiek is de kerkzaal nu ook voorzien van comfortabele banken, vloerverwarming, audiovisuele apparatuur, toiletruimten en lift. De totale kosten van de restauratie bedroegen ruim 2,5 miljoen euro.

Bij de operatie is ook de in het souterrain gelegen oude paardestal omgebouwd tot zaalruimte en deze heet nu ‘t Koetshuys. Het ensemble van Kerkzaal, ‘t Koetshuys, Willem Huygensz en de Pastorietuin is inmiddels een niet meer te missen culturele hotspot. De Vriendenstichting van de kerk heeft daarvoor een actieve groep vrijwilligers bereid gevonden, die zich onder de noemer Cultuur aan het Lint hiervoor inzet. Regelmatig organiseren zij sociaal-culturele activiteiten via een jaarrond programma dicht bij huis. Doel is Lansingerlanders van alle leeftijden bijeen te brengen om samen plezier te hebben in muziek, cabaret, poppentheater, eigen talent enz. Onlangs is ook een serie lunchconcerten op de zondag van start gegaan onder de titel: Cultuur en Ontmoeten.

Burgemeester en wethouders waren verrast door de resultaten van de restauratie en de grote inzet van vrijwilligers bij de nieuwe initiatieven die zijn ontstaan. Voor wethouder Titia Cnossen was het de eerste collegevergadering in de gemeente. Ook zij constateerde verheugd, dat Lansingerland op het gebied van kunst en cultuur steeds sterker op de kaart komt.